ଶରୀର ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭକାରୀ କୁନ୍ଦୁରୀ,କୁନ୍ଦୁରୀ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ମୂଳରୁ ଦୂର ହେବ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ରୋଗ

ସବୁଜ ପନିପରିବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ହିତକର । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି, କୁନ୍ଦୁରୀ, ଯାହା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବହୁ ଉପକାରୀ । ପ୍ରାୟତଃ ଅନେକଙ୍କ ବାଡି, ବଗିଚାରେ କୁନ୍ଦୁରୀ ଫଳିଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ହୁଏତ ଏକଥା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜଣାନଥିବ ଯେ, କୁନ୍ଦୁରୀ ରେ ଅନେକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟଲାଭ ଗୁଣ ଭରି ରହିଥାଏ ! କୁନ୍ଦୁରୀ ଏକ ଉଷ୍ଣ କଟି ବନ୍ଧ୍ୟ ଲତା ଅଟେ । ଏହା ସମଗ୍ର ଭାରତ ବର୍ଷରେ ମିଳିଥାଏ । ବହୁତ ଜାଗାରେ ଏହାର ଚାଷ ମଧ୍ୟ କରାଯାଏ । ଏହାକୁ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ବିମ୍ବୀ ଫଳ ରୂପରେ ଜଣା ଯାଏ । ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ଏହାର ଚାଷ ଆଫ୍ରିକା, ଏସିଆରେ କରଯାଇଥିଲା ।
ସାଧାରଣ ଲାଗୁଥିବା ପରିବାଟି ସମସ୍ତଙ୍କ ଘରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ କିନ୍ତୁ ଏହାର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ପ୍ରାୟତଃ ଲୋକ ଜାଣିନଥିବେ । କେବଳ ଖାଇବାକୁ ସୁଆଦିଆ କରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବହୁ ଲାଭଦାୟ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଥାଏ । ଏଥିସହ ଜାଣିରଖନ୍ତୁ ଯେ, ଓଜନ କମାଇବାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସୁଗାର୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ କରିବା,ଖାଦ୍ୟ ହଜମ କରିବା,ହାଡ଼କୁ ମଜଭୁତ କରିବା ଏବଂ ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ଅର୍ଥାତ ଟକ୍ସିନକୁ ମଧ୍ୟ ବାହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ କୁନ୍ଦୁରି ।
ଏହି ପରିବାରେ ଡାଇଟରି ଫାଇବର୍ ଭରପୁର ପରିମାଣରେ ରହିଥାଏ ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ଲଡ୍ ସୁଗାର ଲେବଲ୍ କମ୍ ହୋଇଥାଏ । ଡାଏବେଟିସ୍ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ପରିବାଟି ଖୁବ୍ ଲାଭଦାୟକ । ଗ୍ଲାଇସେମିକ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ କାରଣରୁ ଏହା ସୁଗାରର ଲେବଲକୁ ଅବଶୋଷଣ କରି ଧିରେ ଧିରେ ଶରୀରରେ ଏନର୍ଜି ସୃଷ୍ଟି କରେ
କୁନ୍ଦୁରୀ ଏକ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାଦଯୁକ୍ତ ଫଳ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା | ଏହା ଏକ ଟ୍ରପିକାଲ୍ ଅଞ୍ଚଳରେ ହେଉଥିବା ଏକ ଲତାଜାତୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ | ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ଏସିଆରେ ଏହାକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ଚାଷ କରାଯାଏ | ସାଧାରଣତଃ ଏହାର ରଙ୍ଗ ସବୁଜ ଏବଂ ଧଳା | ଏହାର ଆକାର ଗୋଲ ,ଲମ୍ବାଳିଆ ଏବଂ ଆକୃତିର ଚିକ୍କଣ | ଏହାକୁ ସାଧାରଣତ ଭାରତର ବହୁ ସ୍ଥାନରେ ବେରୀ କୁହାଯାଏ | ପାଚିଗଲେ ଏହା ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଲାଲ ହୋଇଯାଏ | କୁନ୍ଦୁରୀ ପନିପରିବାରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ, ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ ଅଟେ | ଏଥିରେ ପ୍ରଚୁର ଫାଇବର, କ୍ୟାଲସିୟମ, ଭିଟାମିନ୍ ବି-1 ଥାଏ | ଏହା ଏକ ଲାଭଦାୟକ ପନିପରିବା
କୁନ୍ଦୁରି ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ବେଶ୍ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଥାଏ । ଏଥିରେ ଭଲ ମାତ୍ରାରେ ଫାଇବର ରହିଥାଏ । ଯଦି ଆପଣ ନିଜ ଡାଏଟରେ ନିୟମିତ ରୂପେ ଅଳ୍ପ ମାତ୍ରାରେ କୁନ୍ଦୁରି ସାମିଲ କରିବେ, ତେବେ ଓଜନ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କମ୍ ହେବାକୁ ଲାଗିବ ।
ଏଥିସହ ଶରୀରରେ ଲୌହର ଅଭାବ ଘଟିଲେ ଥକ୍କାପଣ ଅନୁଭବ ହେବାକୁ ଲାଗିଥାଏ । କୁନ୍ଦୁରିରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଲୌହ ରହିଛି, ଯାହା ଥକ୍କାପଣ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ କୁନ୍ଦୁରିକୁ ଆପଣ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ ସାମିଲ୍ କରିବା ଉଚିତ।
କିଡନୀ ପଥର ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ
ଅନେକ ଲୋକଙ୍କର କିଡନୀ ପଥରର ସମସ୍ୟା ଥାଏ | କୁନ୍ଦୁରୀରେ ଥିବା କମ୍ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ କିଡନୀ ପଥରର ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ପାଣିରେ ଯାହା ବି କ୍ୟାଲସିୟମ ଥାଏ, ଏହା କିଡନୀରେ ପଥର ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ | ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ହୃଦୟ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ କୁନ୍ଦୁରୀ ରସ ପିଇବା ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ |
ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ
କୁନ୍ଦୁରୀ ଫାଇବରରେ ଭରପୂର ଅଟେ ଯାହା ମୁଖ୍ୟତ ଆପଣଙ୍କ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ | ଦ୍ରବୀଭୂତ ଫାଇବର ହଜମ ହାରକୁ ମନ୍ଥର କରିଥାଏ | କୁନ୍ଦୁରୀ ସହଜରେ ପାଇଲ୍ସକୁ ଭଲ କରିଥାଏ, ମୂଳରୁ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ରୋଗପପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ପରିବା | ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହା ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ କରିଥାଏ |
ଭିଟାମିନ୍ ବି ହେଉଛି ଏକ ଭିଟାମିନ୍ ଯାହା ପାଣିରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୁଏ | ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ |କୁନ୍ଦୁରୀ ଏହାର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ, ଭିଟାମିନ୍, ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ସହିତ ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଥାଏ |