March 24, 2025

Odia Express

Leading Odia News Portal of Odisha

ହଳଦୀ ଏବଂ ଗୋଲମରିଚ ଚାହା ଥରେ ପିଅନ୍ତୁ – ସକାଳକୁ ପେଟ ଚର୍ବି ତରଲିଯିବ…

ଭାଗଦୌଡ ବ୍ୟସ୍ତ ବହୁଳ ଜୀବନ ରେ ଏହି ଆଧୁନିକ ଯୁଗରେ, ଆମେ ପ୍ରାୟତ ଭୁଲିଯାଉ ଯେ ଆମର ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଔଷଧ ଗୋଲମରିଚ ଏବଂ ହଳଦୀ ମଧ୍ୟରେ କିଛି ଏପରି ଜିନିଷ ଅଛି ଯାହାକି ଆମର ଅନେକ ରୋଗ କୁ ଭଲ କରିଥାଏ। ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣ ହୋଇଛି ଯାହାର ଅନେକ ଔଷଧୀୟ ଉପକାର ଅଛି। ଏହା ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ରୋଷେଇର ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଜିନିଷ ହେଉଛି ହଳଦୀ ଯାହା ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍‌ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଗୁଣ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ହଳଦୀ ଯାହା ପାରମ୍ପାରିକ ଔଷଧୀୟ ଅଭ୍ୟାସର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଆସୁଛି, ଭାରତୀୟ ପରିବାରରେ ମିଳୁଥିବା ସବୁଠାରୁ ସାଧାରଣ ମସଲା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ମସଲା ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା, ଏହି ଚମତ୍କାର ଉପାଦାନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରରେ ଭରପୂର ଏବଂ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟକୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହଳଦିଆ ରଙ୍ଗ ସ୍ୱାଦ ଦେଇଥାଏ।

ଭଲ ପୁରୁଣା ହଳଦୀ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଦେଶରେ ଚା ଆକାରରେ ଲୋକପ୍ରିୟତା ହାସଲ କରୁଥିବାବେଳେ ଏହି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ମସଲା ଭାରତରେ ଯୋଗ୍ୟତା ହାସଲ କରିପାରି ନାହିଁ।ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ହେବା ସହିତ, ଏହା ପେଟର ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଆପଣଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ହଳଦୀ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ପେଟ ଫୁଲିବା ଏବଂ ଗ୍ୟାସର ଲକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ କମିପାରେ।

ହଳଦିଆରେ କର୍କୁମିନ୍ ହେଉଛି ମୁଖ୍ୟ ସକ୍ରିୟ ଉପାଦାନ ଯେଉଁଥିରେ ଅନେକ ଆରୋଗ୍ୟ ଗୁଣ ରହିଛି ଏବଂ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇଥାଏ। ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ ହଳଦୀ ପାଣିରୁ ଆପଣଙ୍କ ଦିନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଆପଣଙ୍କ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଦିନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।ଯେତେବେଳେ ସକାଳେ ପ୍ରଥମ ଜିନିଷ ଖାଇଲେ, ହଳଦୀ ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ ଆରମ୍ଭ କରେ। ଏହା ପାକସ୍ଥଳୀକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରି ପାଇଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହଜମକାରୀ ଏନଜାଇମ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରି ହଜମକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ ଯାହା ସଠିକ୍ ହଜମ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ।

ସେହି ପରି ଗୋଲାମରିଚ ବା ବ୍ଲାକ ଚିଲି କଳା ଲଙ୍କା ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମ ଶରୀର ପାଇଁ ଉପକାରୀ ଯଦି ଏହାକୁ ଉଷୁମ ପାଣିରେ ଭିଯାଇ ପାଣି କୁ ସେବନ କରିବା ତେବେ ଡିପ୍ରେସନ ଭଳି ରୋଗ ଆମର ଦୂର ହୋଇପାରିବ।

ହଳଦୀ ଏବଂ ଗୋଲମରିଚ ଚାହା;-ଏକ ପତ୍ର ନିଅନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଗରମ କରନ୍ତୁ ଏଥିରେ ଏକ ଚାମଚ ହଳଦୀ ଗୋଳାଇ ଦିଅନ୍ତୁ, ଅଧା ଚାମଚ ଲୁଣ ପକାଇ ଗୋଳାନ୍ତୁ ଏବେ ଏଥିରେ 5,6 ଟି ଗୋଲମରିଚ ପକାଇ ଏହାକୁ ଫୁଟାଇ ଦିଅନ୍ତୁ। ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯାଇଛି ଏହି ଔଷଧୀୟ ଚାହା ଏହାକୁ କମସେ କମ ସପ୍ତାହରେ 4 ଥରେ ପିଅନ୍ତୁ ଓଜନ ଧୀରେ ଧୀରେ ହ୍ରାସ ହେବା ସହ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀର ର ଅନେକ ଫାଇଦା ହେବ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *