କଟା ପିଆଜ ଆଗାମୀ ଦିନ ବ୍ୟବହାର ନ କରିବାର କାରଣ ଜାଣିଲେ ଆପଣ ବି ଚକିତ ହୋଈଯିବେ..
ପିଆଜ ରୋଷେଇର ରାଜା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ କାରଣ ଏହା ବିନା ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ପିଆଜ ଏକ ଏମିତି ପରିବା ଯାହା ସବୁ ପରିବାରେ ମିଶିଯାଏ , କିନ୍ତୁ କଣ ଆପଣ ଏହି କଥା ଜାଣିଛନ୍ତି କି ଏହାର କିଛି ଦୁଃପରିଣାମ ଅଛି ଯାହା ଆପଣ ଜୀବନ ପାଇଁ କ୍ଷତି କାରକ ହୋଇଥାଏ , ଅସଲରେ ଆମ ଘରର କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ମହିଳା ରହିଯାଇଥିବା ପରିବା ଆଗାମୀଦିନରେ ବ୍ୟବହାର କରିନିଅନ୍ତି , କିନ୍ତୁ ଏହିପ୍ରକାରର କଟା ହୋଇଥିବା ପିଆଜ ଆଗାମୀଦିନ ଉପଯୋଗ କରିଲେ ଏହା ବିଷାକ୍ତ ହୋଇଯାଏ ,ଆପଣଙ୍କୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିବୁ କି, ବହୁ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଜଣେ ଡାକ୍ତର ଥିଲେ ଯିଏ ଅନେକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଜିନିଷ ଉପରେ ଗବେଷଣା କରୁଥିଲେ, ସେହି ସମୟରେ ହଠାତ୍ ୧୯୧୯ ରେ ସ୍ୱାଇନ୍ ଫ୍ଲୁ ବ୍ୟାପିଗଲା |
ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଅଧିକ କୃଷକ ଥିଲେ, ସେହି ଫ୍ଲୁ (ଅସୁସ୍ଥ) ହେତୁ ପ୍ରାୟ ୩-୪ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଥିଲା, ଏପରିକି ଏହି ସମୟରେ ଡାକ୍ତର ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ସମୟରେ ଏବଂ ଏହା କିପରି ଘଟିଥିଲା, ଜଣେ କୃଷକ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପତ୍ନୀ ଜୀବିତ ଥିଲେ। ଡାକ୍ତର ଏହି ବିଷୟରେ ଗବେଷଣା କଲେ ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତେ ମରୁଛନ୍ତି ବରଂ ଏହି କୃଷକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁସ୍ଥ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ଜାଣନ୍ତୁ ଯେ ଫ୍ଲୁ ଜୀବାଣୁକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ କୃଷକ ଚିଲି କଟା ପିଆଜକୁ ତାଙ୍କ ଘରେ ରଖିଥିଲେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ବ୍ୟାପିଥିବା ଜୀବାଣୁ ପିଆଜରେ ଲାଗି ରହିଲେ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଲା ପିଆଜ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଟାଣିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା | ସେଥିପାଇଁ ସେହି କୃଷକ ଜୀବିତ ଥିଲେ।
ଅର୍ଥାତ୍ କଟା ପିଆଜ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ କାରଣ ଥରେ ପିଆଜ କାଟିବା ପରେ ଏହାର ଭିତର ଅଂଶ ବାୟୁରେ ଖୋଲା ରହିଥାଏ, ତା’ପରେ ଏହା ଜୀବାଣୁଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ନିଜକୁ ବିଷାକ୍ତ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏହା ଅନେକ ଥର କଟାଯାଇଥାଏ | ପିଆଜର ରଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଯାଏ | କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହି ପିଆଜକୁ ରେଫ୍ରିଜରେଟରରେ ରଖି ଜୀବାଣୁ ବନ୍ଦ ହୁଏ ନାହିଁ, କାରଣ ପରିବେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶରେ କେତେ ଅଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ପିଆଜ ପରି ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ମାନବ ଶରୀରକୁ ଯାଇ ରୋଗଗ୍ରସ୍ତ ହୁଅନ୍ତି